SBF historie voormalig keerkgebouw


                         historie   Afbeelding invoegen
                                

nieuws
3e fase 11 dec.2017 van start

- startsein restauratie
- petret van de weke 1969 pdf

activiteiten 2018 
 
vrijwilligers & stage plaatsen 
 
grote zaal / consistorie 

 
 
1240 na C.
 
Al in 1240 was er op de plek waar het voormalige kerkje nu staat een begraafplaats.In 1240 zien we ook de dorpsnaam voor het eerst (Vinkegoe). In 1408 is de naam van het dorp Vynkego.
In 1543 heette het Finkegae, in 1622 Finckegae en nog later komen we ook de naam Finkega tegen.

Er zijn twee verklaringen van de dorpsnaam. Vinkega heeft niets te maken met de vogelsoort vink. Vink is een lichte veensoort waarvan turf werd gemaakt. Vinkega lag vroeger tussen de hoge venen langs de provinciegrens en de veengronden in het dal van de Linde. Vinkega zou dus naar deze veensoort kunnen zijn vernoemd.
Maar veel waarschijnlijker is het dat de dorpsnaam afkomstig is van een persoon (Vinke).
Het laatste deel van de dorpsnaam (ga) is ontstaan uit het woord go (gouw), dat dorpsgebied betekent. Vinkega betekent dan dus het dorpsgebied van of bij iemand die Vinke heette.
Bron: heemkunde.nl
 
De oudste dorpsgeschiedenis
Vroeger hoorde ook het buurtschap Westerhoeven (het tegenwoordige De Hoeve) bij het dorp. De eigenaren van het veen, dat hier werd afgegraven, moesten om van de toenmalige Kolonievaart gebruik te mogen maken (voor het vervoer van de turf), een vierde part (deel) afstaan aan de eigenaren van de Kolonievaart. zie ook de kaart uit 1646 pdf >
 
Het gebouw.
De kerk is gebouwd in 1893. De begraafplaats rondom de kerk bestond echter al in de 17e eeuw. Sinds ongeveer 1980 wordt de kerk niet meer gebruikt voor kerkdiensten. Zie ook toekenning gemeentelijk monument pdf>
 
2007
Toen in 2007 het gebouw kon worden aangekocht bestond het bestuur uit :
Jeannet en Lammert van Veen
Riekie en Aaldert Timmerma
Hennie en George Bos
Nico Huppes
Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen