Oude en hedendaagse gewoonten en verhalen over Vinkega

De vereniging plaatselijk belang Vinkega is opgericht in oktober 1987 en heeft 135 leden (exclusief kinderen). Het is de enige vereniging in het dorp. Vinkega telt nu 215 inwoners.
Vinkega (Stellingwerfs: Vinkege, Fries: Finckegae) is een dorp in de gemeente Weststellingwerf in de Nederlandse provincie Friesland. Vinkega heeft 4 straten; Noordwolderweg, Schoollaan, Westvierdeparten en de Zuiderweg.
Het Plaatselijk Belang van Vinkega wil de onderlinge verbinding versterken en het dorp en haar bewoners ondersteunen. Jaarlijks worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook is er aandacht voor politieke en economische ontwikkelingen welke mogelijkheden of gevolgen voor Vinkega hebben.
 
 
Typerend voor Vinkega is de rust, ruimte en de zelfstandigheid van het dorp. 
Je vindt er vergezichten en prachtige stukjes natuur. Bijvoorbeeld de Vinkegavaartplas en weilanden omzoomd door mooie singels. Juist deze rust en ruimte spreekt de inwoners zo aan. En ook al is het een dorp zonder kern, waar de meeste mensen ver uit elkaar wonen, er heerst een gemoedelijke sfeer. 
Bij activiteiten komt dan ook een groot deel van de inwoners bij elkaar.